FAQ Gaskookplaten

Kan ik mijn fornuis of kookplaat ombouwen naar een ander gassoort?

Conform wetgeving is het niet mogelijk om een aanpassing te doen bij het ombouwen van een Boretti product van aardgas naar butaan/propaan (of vice versa). Indien dergelijke aanpassing toch wordt gedaan, dan vervalt de garantie alsook de verantwoordelijkheid van Boretti op het product.

 

Welke gasdruk geldt er voor aardgas in NL en BE?

Nederland:
 • Aardgas, gasdruk 25mbar
 • Butaan/propaan, gasdruk 30mbar

 

België:

 • Aardgas, variabel per regio
 • Butaan/propaan/flessengas, gasdruk 30mbar, propaan 0.37 tot 0.40 drukregelaar

  Het duurt erg lang voordat de branders aangaan

  Voor een optimale werking en ontsteking van de gasbranders, adviseren wij u om de zwarte deksel van de branders af te halen. Dit zijn sierdeksels en zijn tijdens het gebruik niet nodig. Verder kunt u het beste voor een optimale ontsteking een brander op een lage stand ontsteken en na enkele seconde doordraaien naar een hogere stand. 

   

  De vlam brandt onregelmatig

  Mogelijk zijn de gaatjes van de vlamverdeler verstopt. Het kan ook zijn dat de vlamverdeler niet goed op de kelk ligt. Let hierbij goed op de markering van het messing gedeelte die moet overeenkomen met de uitsparing in de kelk.

   

  Hoe kan ik de laagstand van mijn branders afstellen? 

  De laagstand van de brander kunt u veranderen door de gewenste brander te ontsteken en de knop eraf te halen. Boven de pin zit een koperkleurig schroefje. Met een kleine schroevendraaier kunt u deze afstellen. 

   

  De vlammen van de branders zijn te hoog of te laag

  In Nederland en België maken wij gebruik van twee gassoorten, te noemen:

  • Aardgas: deze wordt aangevoerd door een vaste gasaansluiting;

  • Flessengas: butaan en propaan.

  Controleer altijd of het geleverde apparaat geschikt is voor het juiste gassoort. Mocht dit niet het geval zijn neemt u dan contact op met onze Customer Service voor het aanpassen hiervan. Ombouwen mag alleen gebeuren door een erkend monteur. 

   

  De vonkontsteking werkt niet meer

  Heeft u problemen met de vonkontsteking bij één brander, dan kan er een bougie of vonkschakelaar defect zijn. Doet de vonkontsteking bij meerdere branders niet, dan zou het de vonktransformator defect kunnen zijn. Werkt een van uw ovens ook niet? Controleer uw meterkast. In alle gevallen kunt u het beste een monteur laten komen. 

   

  Mijn vonkontsteking blijft tikken

  Op het moment dat de ontsteking continu blijft tikken is er hoogstwaarschijnlijk iets te veel vocht onder het knoppenpaneel terecht gekomen. Dit kan veroorzaakt zijn door dat er iets is overgekookt of doordat u het heeft schoongemaakt. Het vocht kan dan in in aanraking komen met de vonkschakelaar, waardoor de vonktrafo een signaal krijgt en een vervolgens een tikkend geluid gaat maken. Dit is niet gevaarlijk, door de thermobeveiliging komt er geen gas vrij. Bij een gasfornuis willen wij adviseren om de oven(s) aan te zetten zodat het goed warm wordt en het vocht kan verdampen, waarna het getik zal ophouden. Trek bij een kookplaat de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat drogen. U kunt de kookplaat wel gebruiken door deze met een lucifer aan te steken. Afhankelijk van de vochtigheid zal de droogproces duren. Naarmate de vonkontsteking droogt, zal het tikkende geluid langzamer worden.

   

  Het geleverde apparaat is beschadigd

  Als het apparaat beschadigd geleverd is, mag deze niet gemonteerd worden. Mocht het gaan om kleine beschadigingen, dan dient u direct contact op te nemen met onze Customer Service. Grotere schades dient u te melden de dealer waar u het apparaat aangekocht heeft.

   

  Staat uw vraag of storing hier niet bij? Of kunt u de storing met behulp van de antwoorden niet verhelpen? Neem dan contact op met onze Customer Service.