FAQ Afzuigkappen

Onderhoud vetfilters

Vetfilters dienen één keer per maand gereinigd te worden. Dit om de optimale afzuiging te kunnen garanderen. Boretti adviseert om vetfilters te reinigen met schoonmaakmiddelen zonder bijtende werking. RVS vetfilters zijn vaatwasbestendig. Aluminium of metalen vetfilters daarentegen niet. Bij het reinigen van aluminium of metalen kan de kleur op den duur een witte gloed krijgen.

Tip voor reinigen met de hand

 • Gebruik een speciale reiniger die speciaal bedoeld is voor het reinigen van filters van afzuigkappen of anders onverdund afwasmiddel;

 • Smeer het filter in met het schoonmaakmiddel en laat dit een paar minuten inwerken;

 • Maak het filter vervolgens schoon met behulp van een afwasborstel en heet water.


  Afzuigcapaciteit is onvoldoende

  • Afzuiging naar buiten

  Het afvoerkanaal is van grote invloed op de capaciteit van de afzuigkap. Iedere bocht van 90 graden vermindert het afzuigvermogen met ongeveer 10 procent. Naarmate het afvoerkanaal ouder wordt, kunnen door vetvorming de lamellen van het uitblaasrooster vast gaan zitten. Ook kan stof of zelfs een vogelnestje de afvoer belemmeren. Vetfilters moeten schoongehouden worden. Zie “onderhoud vetfilter” voor meer informatie.

  • Recirculatie

  Recirculatie d.m.v. koolstoffilters zorgt in het algemeen tot een reductie van 20-30% van het afzuigvermogen. Zorg ervoor dat koolstoffilters om de 4-6 maanden vervangen worden. Bij langer gebruik zorgt de hoeveelheid vet voor een lagere kwalitatieve afzuiging. Een effectievere en energie zuinigere manier, is circulatie d.m.v. plasmafilters. Zie “plasmafilter” voor meer informatie.

  Afzuigkap maakt te veel lawaai 

  De oorzaak zit wellicht in uw luchtafvoerkanaal. Deze kan te lang, verstopt of door een knik geblokkeerd zijn. Heeft uw afzuigkap een recirculatiesysteem d.m.v. koolstoffilters, dan kan lawaai drie oorzaken hebben:

  • Het koolstoffilter is niet correct geplaatst. Er gaat lucht langs het koolstoffilter wat geluid veroorzaakt;
  • De afvoerslang heeft een te kleine diameter;
  • Het koolstoffilter is verzadigd. Dit ontstaat na verloop van tijd. Hierdoor gaat er niet meer zoveel lucht door als bij een nieuwe filter. De afzuigkap produceert dan meer geluid. Een oplossing is het gebruik van een plasmafilter die naast een betere werking, een geruisloze werking heeft. 

  Afzuigkap ratelt in een hogere stand

   Hoort u het ratelen alleen op de hoogste afzuigstand? Dan wordt dit veroorzaakt door een te hoge tegendruk in het afvoerkanaal. Tegendruk ontstaat als het afvoerkanaal te lang is, teveel bochten bevat of te smal is. Wanneer de muuruitvoer of de afvoerslang een te kleine diameter heeft, zal dit ook invloed hebben op het geluidsniveau;

   Ratelt de afzuigkap bij alle afzuigstanden dan kan er sprake zijn van een technisch defect. Neemt u hiervoor contact op met de Customer Service.

    

   Defecte LED-lamp

   Het advies is om defecte LED-lampen alleen te laten vervangen door een Boretti Service monteur of een erkend vakman (elektromonteur).

    

   Er blijft een blauw lampje knipperen of branden 

   Sommige afzuigkappen van Boretti zijn voorzien van een indicatie vervanging filter / reiniging vetfilter [symbool: F-toets]. Deze toets zal gaan knipperen na ongeveer 40 uur activiteit. U dient dan de vetfilters te reinigen. Na 120 uur activiteit zal de toets gaan branden en dienen de koolstoffilters vervangen te worden. Zie “onderhoud vetfilter” voor meer informatie.

   Om te voorkomen dat de indicatietoets na het vervangen of reinigen van de vetfilter blijft branden, dient u het apparaat te resetten door de indicatietoets gedurende 10 seconden in te drukken.

    

   Afzuigkap resetten

   Heeft u het vetfilter vervangen of gereinigd en blijft de toets indicatie vervanging filter / reiniging vetfilter toch branden? Dan moet u het systeem resetten. Zie de handleiding van uw afzuigkap. U kunt de filterindicatie gemakkelijk resetten door de indicatietoets enkele seconden in te drukken, waarna het indicatie lampje vanzelf zal uitgaan.

    

   Koolstoffilters of plasmafilters 

   Koolstoffilters en plasmafilters zijn een cruciaal onderdeel voor het onderhoud en de ventilatie van uw afzuigkap, wanneer de afzuigkap recirculerend is. Een koolstoffilter filtert de kookdampen en blaast schone lucht terug uw keuken in. Het verschil tussen een koolstoffilter en een plasmafilter is dat plasma-technologie nog een stap verder gaat. Een plasmafilter is een echt luchtreinigingsapparaat met als belangrijk bijkomend voordeel dat een plasma-technologie zorgt voor een gezond binnenklimaat; vrij van geuren, pollen en bacteriën. Een Koolstoffilter dient iedere 4-6 maanden vervangen te worden, en een plasmafilter daarentegen niet. Deze verliest geen werking en hoeft daarom niet vervangen te worden wat op den duur voordeliger is.  

    

   Plasmafilters

   De Boretti plasmafilter Puro-serie is een plasmafilter die op bijna elke nieuwe en bestaande afzuigkap met een afvoerdiameter van 150 mm kan worden aangesloten. Er zijn zelfs filters welke kunnen worden aangesloten op een afvoerdiameter van 120mm en varianten bestemd voor plafondunits en afzuigkappen welke geïntegreerd zijn in de kookplaat. Dit plasmafilter is innovatief omdat:

   • Alle vervuilde lucht in zowel de keuken als de hele kamer wordt afgebroken voor 99 procent. Dat is een veel betere werking dan reguliere koolstoffilters;
   • Plasmafilters hoeft u niet te vervangen. Plasmafilters gaan levenslang mee;
   • Vervuilde lucht is binnen no-time schoon, zonder ventilatieschacht naar buiten. Dit zorgt er ook voor dat huishoudens veel energie besparen;
   • Het plasmafilter is niet alleen een filter voor afzuigkappen, maar een echte luchtzuiveraar die pollen, bacteriën en alle allergene stoffen uit de lucht verwijdert, waaronder sigarettenrook;
   • Het plasmafilter geen geluid maakt.


   Let op: Plasmafilters werken met een stekker. Zorg ervoor dat in de schacht van de afzuigkap of ergens uit het zicht, een dubbele wandcontactdoos beschikbaar is. De lengte van de stekkerkabel van een plasmafilter bedraagt 0,5 meter.

    

   Staat uw vraag of storing hier niet bij? Of kunt u de storing met behulp van de antwoorden niet verhelpen? Neem dan contact op met onze Customer Service.